Ce este crioterapia?

CRIOSAUNAInca din cele mai vechi timpuri frigul a fost folosit pentru efectele sale miraculoase in tratarea leziunilor, pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice, stimularea metabolismului si intarirea sistemului imunitar.  Astazi,  ca prim pas am ales sa discutam despre istoria crioterapiei, ce este ea, unde a fost descoperita, ce aplicatii are.

Este foarte simplu , termenul de crioterapie este compus din doi termeni: cryo (derivat de la termenul grecesc  „κρυο” pentru frig ) si terapie, rezultand terapie prin frig.
Prima aplicatie cunoscuta a fost folosita de egiptenii antici pentru tratarea inflamatiilor inca din 2500 I.HR. , urmand ca aceasta tehnica sa fie folosita de greci si romani pentru tratarea afectiunilor de piele si leziuni. Hipocrate, medicul faimos al grecilor antici, a vazut potentialul antiinflamator si analgezic al frigului si a folosit aceasta noua procedura pe numerosii sai pacienti.

Acum aproape 200 de ani un om de stiinta german, Sebastian Kneipp, se arunca in apele inghetate ale Dunarii pentru a-si trata tuberculoza (boala mortala in acea perioada), demonstrand astfel ca si cele mai grave boli pot fi tratate prin stimularea sistemului imunitar.

In Rusia tarista scaldatul iarna in apele inghetate capata forma unui ritual al sanatatii, corpul primind un tonus nemaivazut.

Criochirurgia (ca parte a crioterapiei) a devenit o alternativa medicala moderna datorita muncii lui James Arnott (1797-1883) , doctor englez care a scris despre aplicatiile frigului extrem intre 1819 si 1879. Acesta a fost medic senior la infirmeria din Brighton, apoi s-a mutat la Londra in cautare de faima si recunoastere profesionala. Arnott a fost prima persoana care a utilizat frigul extrem la nivel local pentru a distruge tesutul afectat, folosind un amestec de sare si gheata zdrobita (doua parţi fin pisate de gheata si o parte de clorura de sodiu) cu efecte paliative pe tumori si care au avut ca rezultat reducerea durerii şi a hemoragiei locale. Amestecul de sare/gheata insa nu a fost suficient pentru reducerea temperaturii tesuturilor si tratarea efectiva a tumorilor.

In 1877 fizicianul francez Louis Cailletet reuseste sa produca oxigen lichid printr-o metoda diferita, mult mai accesibila decat cea propusa de fizicianul elvetian Raoul Pictet. In 1899 Campbell White din New York devine primul medic care foloseste agenti frigorifici pentru uz medical, pledand pentru folosirea aerului lichid in tratamentul unui spectru larg de afectiuni cum ar fi lupus eritematos, herpes zoster, nevi si veruci, ulcer varicos si altele. In 1892 fizicianul scotian James Dewar a proiectat primul vas de tip termos (vas in vas), avand ca izolatie vidul, ceea ce a facilitat depozitarea, transportul si manipularea de gaze lichefiate.  In 1907, Whitehouse, de asemenea, medic din New York, a descris utilizarea unui pulverizator pentru gazele lichefiate  dar a gasit aceasta tehnica dificil de utilizat si a oprit utilizarea acesteia in favoarea unui tampon de bumbac.

In 1950 Allington  a fost primul care a utilizat azotul lichid (-196˚C) pentru uzul medical. El a demonstrat că proprietăţile azotului lichid  sunt  similare cu cele ale aerului lichid, dioxidului de carbon şi oxigenului lichid. După al doilea război mondial, azotul lichid a devenit disponibil pe scara larga şi a fost preferat oxigenului lichid ce avea un mare potenţial exploziv.

Criochirurgia este o procedura minim invaziva şi este adesea preferata altor tipuri tradiţionale de chirurgie din cauza durerii minime cauzate, cicatricilor minime şi costul  folosirii ei. Negi, alunite, keratoze solare şi mici tipuri de cancer de piele sunt eligibile pentru tratamentul cu ajutorul criochirurgiei. Mai multe boli interne sunt, de asemenea, tratate cu crioterapie, inclusiv cancer hepatic, cancerul de prostată, cancer pulmonar, cancer oral, leziuni de col uterin şi, mai frecvent, hemoroizi. De asemenea Fasciita plantara si fibroamele pot fi tratate cu crioterapie. Deşi dovedit a fi eficientă, această metodă de tratament este adecvat a fi utilizata doar pentru tumori mai mari de 1 cm. Metastazele difuze, care insotesc de multe ori  cancere, de obicei nu pot fi rezolvate prin crioterapie.

Aplicatiile crioterapiei au ajutat la dezvoltarea unor noi domenii medicale si chiar stiinte:

*Criobiologia care se ocupa cu studiul frigului si al climatului rece asupra vietii.

*Hiloterapia este terapia care permite utilizarea controlată a răcirii în zonele dorite ale fetei si corpului. Un accesoriu este înfăşurat în jurul zonei traumatizate, este conectat la un dispozitiv de racire si circulare a apei astfel incat zona traumatizata va fi răcita la o temperatură specifica. Diferenţa dintre hiloterapie şi alte abordări ale crioterapiei consta in intervalul de temperatură şi aplicarea constantă. Prin controlul temperaturii cuprinsă între 10 °şi 20 °C, apar beneficiile tipice ale hiloterapiei cum ar fi vasoconstricţia imediată cu vasodilataţia reflexa, scăderea metabolismului local şi a activităţii enzimatice, scăderea necesarului de oxigen. Hiloterapia este frecvent utilizata pentru recuperarea dupa intervenţiile chirurgicale ortopedice, chirurgie plastică, chirurgie orală şi maxilo-faciala.

*Aerocrioterapia, poate cea mai spectaculoasa din terapiile derivate din crioterapie prin prisma vastelor si multiplelor sale aplicatii, consta in  expunerea corpului la temperaturi extrem de scazute realizata cu ajutorul vaporilor de azot lichid. A fost initiata in Japonia prin munca profesorului Tosimo Yamauchi in anii 70 . Pacientii erau expusi la temperaturi de pana la -180˚C folosind vapori de azot lichid iar rezultatele proiectului sau vorbesc de la sine, in 10 ani mai mult de 2000 de pacienti suferind de afectiuni reumatice severe intrind pe usa clinicii sale, la 80% din ei durerile disparand complet.

Eficienta medicala a aerocrioterapiei este determinata de viteza cu care scade temperatura si de valoarea extrem de scazuta a temperaturii.