5 metode eficiente pentru a preveni raceala si gripa

 In Medicina

Crioterapia previne raceala si gripa

Prevenirea gripei si racelilor ar trebui sa reprezinte preocupari importante, cu atat mai mult daca ne raportam la lunile reci ale anului, in care rata de incidenta a acestor afectiuni este cu mult mai mare. Nu exista adult care sa nu se fi confruntat, cel putin o data in viata, cu simptomele acestor afectiuni atat de frecvente: stranut, tuse, lacrimarea ochilor din abundenta, rinoree, s.a.m.d.

Din pacate, multi dintre voi, la primul semn de raceala va administrati antibiotice – o abordare absolut gresita, avand in vedere ca pot sa produca dezechilibrul florei intestinale si chiar scaderea rezistentei organismului, intre altele. Pe de alta parte, un ceai pentru raceala isi poate dovedi utilitatea, insa in numeroase cazuri nu va fi suficient – similar punandu-se problema indiferent de ce alte remedii pentru raceala folositi.

Este foarte important ca din primele momente in care va confruntati cu simptome de raceala sa va adresati unui farmacist, daca nu chiar unui medic pentru a beneficia de un tratament corect. De asemenea, si tratamentul gripei necesita o abordare medicala avizata, in speta, recomandarile unui medic specialist.

Exista insa anumite conditii care, odata indeplinite, nu veti mai fi pusi in situatia de a gasi un tratament pentru raceala sau gripa, deoarece riscul de a va confrunta cu aceste afectiuni va fi minim. Cu totii ne dorim sa beneficiem de un plus de sanatate, de aceea este bine sa cunoastem cateva masuri de prevenire a acestor afectiuni ce pot avea complicatii foarte grave (inclusiv deces, in cazul gripei).

Prevenire raceala si gripa

Dincolo de vaccinarea antigripala, exista factori care pot contribui major la reducerea riscului de aparitie a racelii si gripei. Intre acestia, cei mai importanti sunt:

1. Igiena

De regula, atat gripa, cat si raceala se transmit prin contact direct. Presupunand ca aveti un coleg care poarta deja virusul si, in acest timp, continua sa vina la serviciu, va fi foarte simplu sa raspandeasca raceala sau gripa prin contact direct. Poate ca a utilizat calculatorul la care veti lucra ulterior si voi sau poate ca a vorbit la telefonul fix pe care il veti utiliza mai tarziu. Astfel de actiuni, dar si altele similare, pot avea ca rezultat transmiterea virusurilor.

Veti spune poate ca va este imposibil sa va protejati in astfel de situatii. Nu si daca va veti spala frecvent pe maini! Foarte adevarat, germenii traiesc ore in sir, insa pot fi eliminati daca dupa ce utilizati calculatorul, telefonul sau alt dispozitiv cu care intra in contact colegul bolnav, va veti spala pe maini cu un sapun antibacterian sau veti utiliza servetele umede cu formula antibacteriana.

2. Exercitiile fizice

In aceeasi idee in care se cauta metode pentru prevenire raceala si gripa, mentinerea unei rutine consecvente de efectuare a exercitiilor fizice ajuta la stimularea sistemului imunitar prin cresterea activitatii celulelor albe din sange care ataca virusurile.

Mult mai expuse racelii si gripei in sezonul rece sunt persoanele sedentare, iar acest lucru nu il spunem noi, ci oameni de stiinta din Carolina de Nord care au realizat timp de 3 luni un studiu pe 1000 de subiecti, barbati si femei, deopotriva. Studiul a aratat reducerea frecventei recelilor si infectiilor virale cu pana la 50% la subiectii care au practicat activitati fizice 5 zile pe saptamana. Coordonatorul studiului a explicat acest rezultat, apreciind ca prin sport, sistemul imunitar este stimulat si poate sa lupte optim impotriva virusurilor.

Ce aveti de facut pentru prevenirea gripei si racelilor?

  • Mergeti pe jos cat mai mult! Incercati sa mergeti chiar si cateva minute pe jos, cu pas alert, astfel incat sa va puneti sangele in miscare. Coborati cu o statie mai inainte cand mergeti la serviciu, de exemplu. Sau dupa ce mancati, plimbati-va 10 minute – veti ajuta in acest fel si digestia.
  • Ridicati greutati/gantere! 5 minute de exercitii cu gantere tin raceala si gripa la distanta si protejeaza inima.
  • Sariti coarda pentru a obtine o imunitate buna! Nu conteaza daca veti face aceste sarituri in casa sau in aer liber, important este sa nu le omiteti.

3. Crioterapia

Crioterapia ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, elimina toxinele din organism si mai ales, stimuleaza sistemul imunitar. Multe doamne si domnisoare cunosc efectele pe care crioterapia generala le are pentru organism, insa mai putine stiu ca prin doar 3 minute de criosauna se obtin avantaje uriase in prevenirea gripei si a racelii.

Expunerea la temperaturi scazute pentru perioade limitate imbunatateste imunitatea. Recomandat este sa iesiti in fata casei si sa va frecati pielea cu zapada – dar cati au conditii (si curaj) sa faca acest lucru?

Tehnologia ne ajuta insa si in acest caz, criosauna si criocamera oferindu-ne posibilitatea de a expune corpul la temperaturi negative intr-un mediu controlat timp de doar 2-3 minute.

Prin expunerea la frig sever, pielea devine palida din cauza vasoconstrictiei, proces ce antreneaza inclusiv vasele mari de sange. Astfel este redusa pierderea de caldura. In acelasi timp, fluxul de sange este crescut spre organele interne (imbunatatind in acest fel si functionarea lor).

Dupa iesirea din criosauna, apare procesul invers – de vasodilatatie, iar sangele imbogatit cu toate substantele nutritive ajunge din nou in tesuturile de la suprafata corpului. Sangele bogat in nutrienti si in celule albe intensifica si unele procese ale sistemului imunitar. Cu cat mai puternic este sistemul imunitar, cu atat vom fi mai rezistenti la raceli, chiar si cand cei din jur stranuta sau tusesc. Astfel, nu va mai fi nevoie sa consumati medicamente alopate, acest lucru avand si el o contributie suplimentara la functionarea la capacitate maxima a sistemului imunitar.

4. Evitarea locurilor aglomerate

Raceala si gripa se transmit de la o persoana la alta mai ales in locurile aglomerate in care virusurile responsabile de aceste afectiuni se pot raspandi prin picaturi minuscule infectate, eliberate atunci cand cei bolnavi tusesc sau stranuta. Din aceasta cauza, daca aveti o varsta mai inaintata sau suferiti de afectiuni care predispun la contactarea unor astfel de virusuri este necesar sa evitati zonele aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii.

5. Dieta

Nu in ultimul rand, dieta va poate ajuta la prevenirea gripei si racelilor. O dieta echilibrata care include produse neprelucrate este esentiala in prevenirea gripei. Aceste alimente sunt pline cu vitamine care stimuleaza sistemul imunitar, crescand astfel capacitatea de aparare a organismului.

Iata doar cateva vitamine si minerale care ajuta la prevenirea gripei si racelilor, dar si idei de alegere a produselor care le contin:

  • Zinc: consumati spanac, fasole si seminte de in pentru a beneficia de un aport optim de zinc in organism;
  • Vitamina C: i se mai spune si “vitamina imunitatii” si o puteti prelua din portocale, lamai, grapefruit, varza kale, patrunjel si broccoli etc.;
  • Vitamina A: cu doar un fruct de kaki veti tine departe gripa si raceala, deoarece asigura 21% din necesarul zilnic de vitamina A;
  • Vitamine din complexul B: nautul, de exemplu, actioneaza precum un antiviral natural.

In concluzie, prevenirea unor afectiuni care va pot afecta sanatatea este deosebit de importanta! Protejati-va sanatatea si programati-va la criosauna! Tineti departe raceala si gripa pe tot parcursul anului cu ajutorul unor sedinte de crioterapie generala si va veti bucura de o stare de bine constanta!

Ultimele postari

Lasati un comentariu