Crioterapia – aliat de nădejde în tratamentul depresiei

 In Beneficii Crioterapie, Informatii generale, Medicina
Criosauna - Aliatul impotriva depresiei

© Noblezza

Ni se întâmplă tuturor să avem zile proaste, când ne simțim triști, fără motivație, când nu găsim bucurie sau plăcere în lucrurile pe care altă dată le adoram. Acest lucru este normal, în fond nu ne putem programa emoțiile și sentimentele pe care le trăim. Devine îngrijorător însă când ne confrutăm cu aceste stări pe o perioadă mai îndelungată de timp (mai mult de 2 săptămâni), când cauza acestor simptome poate fi depresia.

Depresia este o tulburare mintală tot mai des întâlnită în zilele noastre, atât în rândul adulților, cât și în rândul adolescenților sau chiar al copiilor. Conform rapoartelor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, depresia afectează 350 de milioane de persoane la nivel mondial. În ceea ce privește țara noastră, studiile au demonstrat că mai mult de 2 milioane de români suferă de depresie.

Cum recunoaștem depresia?

În general, o persoană depresivă manifestă o stare de tristețe permanentă, de culpabilitate și devalorizare, are o atitudine dezinteresată și pesimistă, se simte lipsită de putere. În timp, ea ajunge să se izoleze de lumea exterioară și să evite comunicarea cu ceilalți. Simptomele depresiei pot varia de la persoană la persoană și se pot modifica în timp, însă printre cele mai comune semne se numără:

  • sentimente de tristețe pe o perioadă mai mare de timp
  • pierderea plăcerii și a interesului în activitățile preferate anterior
  • senzație de inutilitate și inferioritate
  • stare de iritabilitate
  • insomnii și tulburări de somn (stare de somnolență pe parcursul zilei)
  • agitație fizică sau din contră, dorință de inactivitate
  • modificarea apetitului și pierderea sau creșterea în greutate
  • scăderea apetitului sexual
  • dificultăți de concentrare și luare a deciziilor
  • dureri fizice inexplicabile (de stomac, de cap, dureri musculare sau articulare)
  • gânduri pesimiste legate de moarte și suicid

Ce cauzează depresia?

Comunitatea medicală nu a reușit să găsească cauze exacte pentru declanșarea depresiei. Unele studii consideră că pot exista anumiți factori genetici sau care țin de structura creierului: persoanele care au o rudă de gradul 1 (părinte sau frate/soră) ce suferă de depresie au un risc cu 2-3% mai mare de depresie față de restul populației. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu, demonstrându-se, în anumite cazuri, influența preponderentă a unor factori de mediu, sociali sau psihologici.

Depresia poate fi cauzată de anumite eșecuri, pierderi, conflicte, respingeri și experiențe negative ce cauzează un grad mai mare de stres (relații eșuate, divorț, pierderea/schimbarea locului de muncă sau a locuinței, confruntarea cu o boală etc.). De asemenea, depresia post-natală poate afecta ambele sexe, fiind declanșată de schimbări hormonale (în cazul femeilor), dar și de stresul și oboseala resimțite de ambii parteneri, schimbarea relației dintre cei doi, lipsa de suport material sau moral.

Cum tratăm depresia?

În primul rând, cu ajutor specializat din partea unui psiholog sau a unui psihiatru, în funcție de severitatea depresiei. Aceștia pot recomanda și urmarea unui tratament medicamentos pe bază de antidepresive. În paralel cu terapia se recomandă anumite schimbări în stilul de viață. De exemplu, o dietă sănătoasă și consumul de fructe, legume, pește și ulei de măsline, dar și practicarea unui sport pot ameliora simptomele depresiei ușoare și moderate.

Crioterapia și procedurile de Criosauna în tratamentul depresiei

Studiile realizate de Universitatea Medicală din Wroclaw, Polonia, au demonstrat efectele benefice pe care le are Crioterapia asupra persoanelor ce suferă de depresie sau anxietate. În cadrul unei proceduri de Criosauna este stimulat sistemul imunitar, se echilibrează nivelul hormonal iar prin eliberarea de endorfine, hormonul fericirii, se obține o stare de bine generală și un tonus îmbunătățit.

Procedurile de Criosauna contribuie la ameliorarea sau chiar tratarea stărilor depresive, eliminând orice formă a sindromului de stres. Mai mult, calitatea somnului va fi îmbunătățită, senzația de iritabilitate și nervozitate va dispărea, tremorul ce poate însoți aceste stări va fi diminuat, la fel și transpirația și distonia (spasme musculare involuntare).

Majoritatea persoanelor care au urmat un set de proceduri de Criosauna au afirmat că starea generală și dispoziția s-au îmbunătățit. Mai mult, au observat efecte pozitive și în domeniul profesional (creșterea capacității de muncă) și asupra vieții sexuale.

În concluzie, dacă suferi de depresie, nu trebuie să te alarmezi. Trebuie în primul rând să recunoști existența ei, să ceri ajutor specializat și să iei toate măsurile necesare pentru a învinge în lupta cu boala secolului 21. Crioterapia poate fi aliatul tău de nădejde!

Ultimele postari

Lasati un comentariu