Crioterapia, tratament eficient pentru durerile de cap

 In Beneficii Crioterapie, Medicina

dureri de cap

Ai avut vreodata o durere de cap groaznica care te face sa te simti de parca ai avea capul prins intr-o menghina? In astfel de momente, nu iti vine decat sa stai intins in pat, evitand orice sursa de lumina sau zgomot si sa numeri minutele pana cand tratamentul isi va face efectul.

Desi medicamentele alopate sunt o solutie pentru majoritatea persoanelor care se confrunta adesea cu dureri de cap, pentru multe dintre acestea nu sunt eficiente. In cazul in care durerea este cronica, calmarea acesteia este destul de dificila. Cu toate acestea, exista metode care nu includ intotdeauna administrarea de medicamente. Spre exemplu, crioterapia este o metoda naturala, non-invaziva ce contribuie la ameliorarea anumitor dureri de cap si la reducerea frecventei acestora.

Tipuri de dureri de cap

Durerile de cap pot fi de mai multe feluri, in functie de intensitate si de factorii declansatori, specialistii grupandu-le doua mari categorii: primare si secundare.

Cefaleea cauzata de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap primara si este descrisa ca o strangere sau ca o presiune, de cele mai multe ori bilaterala. Durerea este usoara sau moderata, dar poate fi indeajuns de severa cat sa influenteze activitatea zilnica. De cele mai multe ori, este cauzata de stres sau de postura incorecta.

Migrena are o intensitate a durerii moderata spre severa si este insotita de sensibilitate la lumina, la zgomote, greata si varsaturi si este intotdeauna unilaterala.

Cefaleea de tip cluster („in ciorchine”) reprezinta una dintre cele mai puternice dureri de cap. Aceasta este destul de rara si poate fi cauzata de anumiti factori declansatori (consumul de alcool, mirosuri puternice, suprasolicitare fizica) sau genetici. Durerea apare rapid si este adesea localizata unilateral, in spatele sau in jurul unui ochi.

Durerea sinusala apare pe fondul infectiilor sinusurilor, al racelilor sau al alergiilor, se intensifica la miscarea brusca a capului si este insotita de senzatia de presiune la nivelul fruntii si obrajilor.

Durerile de cap secundare sunt determinate de alte probleme de sanatate ce stimuleaza nervii sensibili la durere de la nivelul capului.

Crioterapia locala, de ajutor in cazul migrenelor

Foto: excusememama.com

Unul dintre multiplele beneneficii ale terapiei prin frig il reprezinta reglarea fluxului sangvin. Durerile de cap pot fi declansante fie de vasodilatatie, fie de circulatia deficitara a sangelui la nivelului creierului si imposibilitatea acestuia de a se oxigena corespunzator.

In cazul migrenelor, spre exemplu, dilatarea vaselor cerebrale poate cauza inflamatie, edem si implicit, cefalee intensa. Este cunoscut faptul ca gheata, respectiv compresele reci, pot ameliora aceste simptome, amortind zona dureroasa si determinand vasocontrictia. In acest caz, recomandam masarea usoara a fruntii si a tamplelor utilizand Criosfera Recoup, un dispozitiv ce imbina crioterapia locala cu masajul traditional.

Detensionarea muschilor cu ajutorul terapiei prin frig

crioterapie locala dureri de cap

Sigur ai constatat ca dupa o zi intreaga de stat in fata calculatorului te poti confrunta cu dureri de cap. In urma suprasolicitarii musculare, a unui traumatism sau a mentinerii unei posturi incorecte pe o perioada mai lunga de timp, muschii gatului si cei din partea superioara a spatelui (zona cervicala si umeri) pot fi tensionati, provocand dureri de cap.

Cercetatorii au concluzionat ca prin crioterapie se poate obtine reducerea contracturii musculare. Relaxarea musculara se inregistreaza fie dupa o racire mai indelugata (de peste 10 minute) la o temperatura medie de 0°C, fie dupa o expunere de scurta durata, dar intensa, la frig (pana la -180°C). Astfel, procedurile de criosauna, prin expunerea corpului pana la 3 minute de la gat in jos la o temperatura de pana la -196°, vor avea un efect benefic asupra organismului.

De asemenea, terapia cu frig aplicat local va avea o actiune mai profunda asupra zonei afectate, tratamentele cu Criofan sau Cryoair fiind ideale in acest caz. Fluxul de vapori de azot lichid (Criofan) sau aer rece (Cryoair) va detensiona muschii, grabind procesul de refacere si ameliorand durerile de cap cauzate de aceasta afectiune. Acest tratament poate veni in completarea procedurilor de crioterapie generala sau le poate inlocui in cazul in care acestea nu sunt posibile.

Criosauna, solutia pentru durerile de cap hormonale

criosauna

Foto: saunadefrig.ro

Schimbarile hormonale pot juca un rol important in manifestarea durerilor cronice si prelungite de cap, cele mai multe femei confruntandu-se cu migrene sau dureri de cap in perioada menstruala sau la menopauza.

Prin stimularea in mod natural a sistemului endocrin, procedurile de criosauna normalizeaza dezechilibrele hormonale si amelioreaza simptomele sindromului premenstrual sau climateric.

Efectele benefice date de crioterapia generala in cazul anxietatii si stresului

Sistemul nervos vegetativ regleaza toate celelalte sisteme din corp. Acesta este alcatuit din doua parti ce au efecte opuse.

Sistemul nervos simpatic are rolul de a pregati corpul sa actioneze in caz de pericol. El activeaza secretia de adrenalina si determina reactii fiziologice precum cresterea ritmului cardiac si a presiunii sangvine, dilatarea pupilelor, transpiratie, scaderea motilitatii intestinului gros, piloerectia (piele de gaina) etc. Organismul va incerca sa scape de aceasta stare de agitatie cu ajutorul sistemului nervos parasimpatic, care va calma corpul pe masura ce pericolul a trecut.

Din pacate, cumularea factorilor de stres determina ca sistemul simpatic sa ramana indelung activ si sa nu raspunda la influenta calmanta a sistemului parasimpatic. Acest lucru este valabil si in cazul anumitor persoane, cum ar fi cele cu un temperament coleric. Stresul si aceste stari de agitatie pot cauza, fara indoiala, dureri de cap.

Terapia prin frig contribuie la echilibrarea celor doua sisteme nervoase, stimuland parasimpaticul sa “anuleze” efectele sistemului nervos simpatic suprastimulat. In plus, procedurile de criosauna actioneaza asupra hipotalamusului, regiune responsabila cu secretia endorfinelor, hormonul fericirii. Astfel, se obtine o stare de bine, endorfinele contribuind la reducerea stresului si a starilor de anxietate.

proceduri de criosauna

Asadar, in multe cazuri, crioterapia generala sau locala poate avea un efect pozitiv asupra durerilor de cap si a migrenelor. Cu toate acestea, este important sa consulti mai intai un medic pentru a stabili cauza acestora si pentru a exclude afectiuni mai grave, in a caror schema de tratament crioterapia este ineficienta sau chiar interzisa.

Speram ca ti-am oferit cat mai multe informatii utile, iar durerile tale de cap sa iti gaseasca alinarea cu ajutorul crioterapiei!

Recommended Posts

Lasati un comentariu