De ce as face criosauna?

 In Beneficii Crioterapie, Informatii generale

Pe usa unui salon de infrumusetare, a unei sali de fitness sau a unei clinici medicale care detine o criosauna intra zilnic foarte multi oameni. Ce-i face pe toti acestia sa infrunte pentru trei minute o temperatura atat de scazuta care aduce aminte de unele imagini din filmele de science fiction?

Cele mai frecvente motive pentru care oamenii fac proceduri de criosauna sunt legate de beneficiile pe care aceasta terapie le aduce.

Unii clienti fac criosauna pur si simplu pentru a se simti bine, pentru a se revigora si a se mentine in forma. Altii fac criosauna pentru intretinerea siluetei, pentru a avea o piele ca de bebelus si pentru a reduce celulita (in cazul doamnelor si domnisoarelor). Unii isi doresc sa intinereasca si sa isi imbunatateasca functiile sexuale, altii sa trateze anumite afectiuni cronice iar altii, cum este cazul sportivilor, fac criosauna pentru refacere si recuperare.

Dar nu numai atat, criosauna ajuta si in cazul unei probleme ortopedice, a unui traumatism sau fracturi, a unei luxatii, dar si in cazul unei probleme mai grave, de exemplu o boala reumatismala, dermatologica, hormonala sau chiar neurologica. Ca orice terapie si aceasta are si contraindicatii printre care se numara sarcina, bolile grave de inima, anumite boli de sange, urticaria la frig si altele.

Cum este posibil ca o simpla expunere la frig sa faca atat de mult bine in atat de multe domenii?

O intrebare des intalnita in cazul clientilor este cea legata de faptul ca aceasta terapie ajuta la prea multe afectiuni. Este o intrebare simpla dar si grea in acelasi timp!

Organismul uman este extrem de complex, de aceea in momentul in care este „agresat” cu un soc termic el raspunde pe masura si activeaza toate resursele pe care le are la dispozitie pentru a asigura supravietuirea. In acel moment se produce o comunicare extrem de rapida intre receptorii de pe piele si hipotalamus. Astfel, hipotalamusul primeste instantaneu informatii despre agresiunea termica ce s-a produs asupra organismului . Sunt alertate si puse in functiune mecanismele proprii organismului pentru a mentine constanti parametrii de termoreglare. Fluxul de sange este crescut spre organele interne ceea ce asigura o oxigenare puternica la nivelul fiecarei celule. La nivelul pielii si nu numai se produce vasoconstrictia vaselor de sange urmata la scurt timp de vasodilatatia acestora. Se cunoaste faptul ca organismul uman are o capacitate de autovindecare extraordinara numai ca uneori mai “uita” ce are de facut iar socul termic ii aduce aminte.

terapie prin frig

Nu ingheata intreg organismul la aceasta temperatura, nu se “sparge” ca sticla?

O alta intrebare este legata de temperatura din criosauna.

Raspunsul vine de la sine destul de usor daca se stiu cateva elemente foarte importante despre cum si in ce fel functioneaza echipamentul. Timpul petrecut in criosauna este foarte scurt (max. 3 min), iar temperatura este obtinuta gradual prin eliberarea de vapori de azot lichid pentru 2-3 secunde dupa care urmeaza o pauza de circa 40-60 de secunde in care organismul cedeaza caldura si se adapteaza temperaturii. Acest ciclu se repeta de cateva ori pana la terminarea celor 3 minute. Temperatura interna a organismului nu este afectata, doar pielea fiind cea a carei temperatura scade foarte mult pentru foarte scurt timp.

Un alt fel de frig, frig de criosauna!

Frigul la care suntem expusi in timpul unei proceduri de criosauna nu este acelasi frig cu care suntem obisnuiti zi de zi in timpul iernilor geroase, acea senzatie de “intepatura” sau “taiere” a pielii. Temperatura in timpul procedurii este obtinuta prin evaporarea azotului lichid; acesta devenind gazos (nu este toxic, el gasindu-se in aerul respirat in proportie de 78 %), transforma umezeala in cristale de gheata. Astfel, temperatura obtinuta nu se asociaza cu umiditate absolut deloc, ceea ce face ca procedura sa fie suportabila pentru organism, stiut fiind faptul ca apa este un bun conducator de caldura.

Echipamentul in care se poate obtine aceasta temperatura scazuta, criosauna, are forma unui cilindru cu o platforma la baza care se poate regla dupa inaltimea clientilor, astfel incat capul sa stea in afara cilindrului (pot sa faca astfel proceduri si cei ce sufera de claustrofobie), iar restul corpului sa fie expus la vapori de azot lichid. In criosauna temperatura scade gradual astfel incat organismul sa aiba timp sa se adapteze. Marea majoritate a clientilor ce au facut proceduri de criosauna au exclamat la sfarsitul acesteia: “ASTA A FOST TOT?”

Recommended Posts

Lasati un comentariu