Descopera campionul din tine!
Toti am facut sau facem sport, stim ce inseamna sa faci o entorsa, intindere sau chiar ruptura de os. Este dureros si recuperarea este lunga. In sportul de performanta nu se poate astepta mult pentru recuperare deorece aceasta implica foarte multi bani.
Saptamana aceasta am ales sa vorbim despre lumea sportului si ce presupune refacerea si recuperarea sportiva.
In primul rand refacerea unui sportiv include acele masuri medicale care urmaresc accelerarea procesului de restabilire a functiilor metabolice si sistemice perturbate de efort.
In al doilea rand, recuperarea medicala este un proces complex de masuri care se adreseaza sportivilor cu anumite stari patologice induse de efort sau de alti factori perturbatori ai sanatatii in vederea restabilirii cat mai grabnice si complete a functiilor perturbate.
Ce este un traumatism ?
O trauma suferita poate duce la aparitia unei intinderi sau deteriorarea unor vase de sange ce poate duce la sangerari. Gradul de sangerare va depinde de vascularizarea tesutului afectat. Este important ca aceasta sa fie oprita altfel inflamatia va creste. Procesul de vindecare porneste numai cand rana este inchisa.
Celulele din tesutul afectat vor avea oprita alimentarea cu nutrienti si prin urmare vor muri, reactia corpului in acest caz fiind eliberarea de histamina prin dilatatia vaselor de sange. Corpul este inundat de nutrienti si sange iar procesul de vindecare incepe. Cu o cantitate suplimentara de sange in corp peretii capilarelor devin mult mai permeabili permitand trecerea proteinelor si substantelor inflamatorii in zona afectata.In acest caz pot apare spasmele musculare. Acest fenomen limiteaza fluxul de sange si aplica mai multa presiune in terminatiile nervoase, deci mai multa durere.
Vasele de sange se dilata in urma accidentarii.
Are loc eliberarea de proteine si agenti infamatori, aici intervine durerea si mancarimea.
Pare complicat? Ideea de baza este ca frigul ajuta organismul la refacerea tesutului afectat si opreste durerea cauzata de proteine si agentii inflamatorii.
Si totusi ce fac sportivii cand sufera o trauma si ce fac pentru a se reface si recupera dupa efort?
Sunt mai multe metode folosite in momentul de fata dintre care cele mai uzuale sunt:
1. Sprayul cu Ibuprofen
Este folosit mai mult la locul accidentarii decat ca un tratament si are efecte analgezice deosebite. Cel mai des putem vedea folosirea sprayului in fotbal. Ibuprofenul este antiinflamator, antipiretic si nesteroidian asemanator aspirinei. Dezavantajul acestei metode, (conform unui studiu din 2005 facut pe termen lung legat de utilizarea de ibuprofen), este ca pacientii barbati au un risc mult mai crescut de a suferi de disfuncţie erectilă. Totodata ibuprofenul a fost implicat in cresterea riscului de infarct miocardic (atac de cord), în special în rândul bolnavilor cronici care utilizeaza doze mari.
2. Baile in apa cu gheata
Celebre prin efectele imediate, multi sportivi din sporturile de contact (rugby, fotbal, baschet etc) si nu numai, folosesc aceasta metoda dar din pacate nu toata lumea poate opta pentru acest tratament sever. Dezavantajul major al acestei metode consta in faptul ca expunerea repetata la o combinatie de frig si umiditate poate provoca reumatism sau alte boli ale oaselor.
3. Aerocrioterapia
Este una din metodele naturale cele mai eficiente care ajuta corpul in procesul de vindecare. Criosauna, asa cum mai este numita, functioneaza pe baza expunerii organismului la o scurta baie rece si uscata in vapori de azot lichid.
In linii mari criosauna este un echivalent la baile in apa cu gheata dar fara a avea riscurile acesteia, din contra, aceasta (este dovedit prin studii medicale) ajuta la combaterea afectiunilor reumatice.
Ce sportivi folosesc aceasta noua metoda ?
Nu ar ajuta cu nimic o insiruire de sportivi de foarte mare performanta care folosesc criosauna ca mijloc de refacere si recuperare a organismului dar nu pot sa nu amintesc faptul ca aproape toate cluburile de fotbal din Europa si sportivi din toate categoriile folosesc aceasta noua metoda. Totodata, organizatorii marilor competitii sportive pun la dispozitia acestora acest echipament. Aceasta metoda a schimbat lumea sportului, refacerea si recuperarea fiind mult mai rapida.
Ca o concluzie, doctorul Sam Erith, medicul echipei de fotbal Spurs, a spus:
„Aerocrioterapia inseamna antrenament mai lung, sportivi in forma maxima si revenire mai rapida in activitatea competitionala”.