Recuperarea dupa efort cu aerocrioterapie
Ideea potrivit careia aplicarea frigului in anumite zone ale corpului contribuie la ameliorarea unor suferinte fizice nu este nici pe departe o „gaselnita” noua, a perioadei recente in care traim – dimpotriva, principiul a fost utilizat inca din antichitate, in medicina traditionala din Grecia, Persia si Roma, cand procedura implicata consta in aplicarea de gheata si apa rece in scopul tratarii anumitor boli, si este cat se poate de veridica!
Astazi se vorbeste mai mult decat oricand despre aerocrioterapie, iar beneficiile sale sunt sustinute de o serie de studii realizate de prestigiosi oameni de stiinta. Despre avantajele crioterapiei am mai vorbit si in alte articole de pe blog, in aceeasi idee, vom continua sa subliniem beneficiile pe care le ofera, oprindu-ne doar la cele care ii privesc pe cei care practica sport de performanta sau pur si simplu ca hobby.
Cand si cum va pot ajuta sedintele de aerocrioterapie
In medicina sportiva, pentru durerile cauzate de contracturile musculare este inca obisnuit sa se utilizeze cloretan si alti freoni, gheata sau acumulatori cu sare sau gel rece, insa ar trebui sa se aiba in vedere ca aerocrioterapia a reusit sa-si demonstreze cu mult mai bine eficienta, prin comparatie cu acestea, in ceea ce priveste:
- Tratamentul si recuperarea sportivilor cu traumatisme acute si/sau cronice
- Dezvoltarea unei forme fizice optime pentru practicarea unui sport. De asemenea, mentinerea acestei forme
- Pregatirea si stimularea conditiilor fizice si psihice deopotriva ale sportivilor, imediat inaintea unei competitii, indiferent de natura acesteia
- Recuperare dupa efortul fizic depus in timpul unei competitii
- Cresterea rezistentei sportivilor si a vietii competitionale
1. Pregatirea si stimularea conditiilor fizice in timpul antrenamentelor anterioare competitiilor
Specialistii recomanda ca in timpul antrenamentelor desfasurate inaintea unor competitii sa se realizeze sedinte de aerocrioterapie de 2-3 minute; cate o sedinta pe zi sau cate o sedinta la doua zile; 15-30 sedinte in serie.
Important de avut in vedere!
- Sedintele se programeaza cu 20-40 de minute inainte de a se incepe antrenamentul;
- O noua serie de sedinte se programeaza la un interval de timp de 6-8 luni distanta de seria realizata anterior;
- Cu 20-60 de minute inaintea unei competitii se programeaza o sedinta de 3 minute.
2. Recuperare dupa efort fizic si cresterea rezistentei sportivilor
Presupunand ca practicati sport de performanta sau ca sportul este doar un hobby pe care il practicati intens, va este benefic sa stiti cum va pot ajuta sedintele de aerocrioterapie realizate in criosauna. Oamenii de stiinta si, poate cel mai important, exemplele unor sportivi de performanta care fac sedinte de crioterapie, sustin si arata ca aceasta este deosebit de eficienta pentru refacere si recuperare dupa efort fizic si, mai mult de atat, contribuie mult la obtinerea performantei, indiferent la sportul la care ne-am raporta.
Studiile arata ca 15 pana la 30 de sedinte in criosauna cresc cu mult rezistenta sportivilor, in sensul in care se optimizeaza indicii functionali si eficienta, atingandu-se parametri ce pot fi comparati cu aceia obtinuti dupa utilizarea stimulatorilor activi biologic si adaptogenilor. Exista, de asemenea, o parte si mai buna, in sensul in care criosauna, spre deosebire de stimulatorii biochimici, nu are efecte negative si nici adverse. Concluzia nu poate fi decat aceea ca aerocrioterapia este absolut benefica pentru ceea ce presupune procesul de recuperare sportivi dupa o competitie sau un alt act sportiv similar.
3. Tratarea traumatismelor sportive
Aplicarea aerocrioterapiei in medicina sportiva se dovedeste foarte utila in urmatoarele situatii:
3.1. In cazul tratamentului administrat pentru traumatisme sportive acute:
- contuzii musculare,
- hematoame intramusculare,
- luxatii,
- rupturi de ligamente extraarticulare de gradul I s.a.m.d;
3.2. In cazul tratamentului administrat pentru traumatisme de suprasolicitare:
- afectiuni ale capului rotator;
- entezopatii patelaro-crurale;
- sindrom al periostozei tibiale cronice;
- tendinopatii, osteocondroza s.a.m.d.
3.3. In cazul tratamentului administrat dupa realizarea unor interventii chirurgicale intraarticulare de reconstructie – operatii osoase, musculare, ligamentare si tendinoase;
3.4. Nu in ultimul rand, aerocrioterapia are rezultate foarte bune in regenerarea biologica si prevenirea bolii traumatice cronice.
4. Arderea caloriilor, scaderea in greutate
Orice sportiv are nevoie de o conditie fizica foarte buna pentru a performa. In timpul sedintelor de aerocrioterapie se ard calorii – in timpul procedurii 150-200 kcal iar intre proceduri peste 1000 kcal – ceea ce inseamna ca ajuta mult la obtinerea unei greutati optime. De astfel, despre cum ajuta crioterapia in procesul de slabire, eliminare stres, odihna optima si activarea imunitatii puteti citi aici – 5 factori pentru a ramane tanara si frumoasa.
Nu trebuie sa se omita ca pe langa toate beneficiile mentionate anterior – recuperare fizica, tratament, cresterea rezistentei si multe altele – aerocrioterapia presupune sedinte neinvazive si nu conditioneaza tratamentul de administrarea unor medicamente sau chimicale.