De ce crioterapie?
Pe usa unui centru de crioterapie, salon de infrumusetare, a unei sali de fitness sau a unei clinici medicale care detin echipamente de crioterapie intra zilnic foarte multi oameni. Ce-i face pe toti acestia sa infrunte temperaturi atat de scazute care aduc aminte de unele imagini din filmele de science fiction?
Inca din cele mai vechi timpuri frigul a fost folosit pentru efectele sale miraculoase in tratarea leziunilor, pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice, stimularea metabolismului si intarirea sistemului imunitar. Termenul de crioterapie este compus din doi termeni: cryo (derivat de la termenul grecesc „κρυο” pentru frig ) si terapie, rezultand terapie prin frig.
Motivele pentru care oamenii fac proceduri de crioterapie sunt legate de beneficiile pe care aceasta terapie le aduce.
- Ameliorarea unor dureri diverse
- Obtinerea unei stari de bine
- Oferirea unui refresh organismului si mentinerea in forma
- Imbunatatirea calitatii somnului
- Slabire
- Obtinerea unei pieli fine si catifelate
- Reducerea celulitei
- Intinerire
- Imbunatatirea functiilor sexuale
- Tratarea unor afectiuni cosmetice
- Refacere si recuperare
Dar nu numai atat, crioterapia ajuta si in cazul unor probleme ortopedice, a unui traumatism sau fracturi, a unei luxatii, dar si in cazul unor afectiuni cronice cum sunt bolile reumatismale, dermatologice, hormonale, endocrinologice sau neurologice.
Ca orice terapie, aceasta are si contraindicatii printre care se numara sarcina, bolile grave de inima, anumite boli de sange, urticaria la frig si altele.
O intrebare des intalnita in cazul clientilor este cum de aceasta terapie ajuta la atat de multe afectiuni? Cum este posibil ca o simpla expunere la frig sa faca atat de mult bine in atat de multe domenii?
Organismul uman este extrem de complex, de aceea in momentul in care este „agresat” cu un soc termic, el raspunde pe masura si activeaza toate resursele pe care le are la dispozitie pentru a asigura supravietuirea. In acel moment se produce o comunicare extrem de rapida intre receptorii de pe piele si hipotalamus. Astfel, acesta primeste prin terminatiile nervoase informatii despre agresiunea termica ce s-a produs asupra organismului. Sunt alertate si puse in functiune mecanismele proprii organismului pentru a mentine constanti parametrii de termoreglare. Fluxul de sange este crescut spre organele interne ceea ce asigura o oxigenare puternica si aport de nutrienti la nivelul fiecarei celule. La nivelul pielii si nu numai se produce vasoconstrictia vaselor de sange urmata la scurt timp de vasodilatatia acestora.
Se cunoaste faptul ca organismul uman are o mare capacitate de vindecare, numai ca uneori mai “uita” ce are de facut, iar socul termic ii aduce aminte.
Crioterapia este atat procedura de ingrijire corporala (daca se desfasoara in centre si studiouri dedicate), cat si procedura medicala (daca se desfasoara in spitale, centre medicale, sanatorii).
Echipamentele de ultima generatie utilizate in terapia prin frig sunt Criosauna si Criocamera (pentru crioterapie generala) si Criofan, Cryoair, Criosfera (pentru crioterapie localizata).