Bazele clinice ale crioterapiei

Bazele clinice

Este foarte important pentru medicii practicieni sa realizeze ca terapia prin frig este cea mai puternica metoda in fizioterapie si nu poate fi interpretata ca terapie prin frig in sensul traditional.

In filogeneza sa, omul nu a fost niciodata supus unei temperaturi atat de scazute si, aparent, mecanismele de a monitoriza asemenea temperaturi sunt absente. In al doilea rand, viteza pierderii de caldura de la suprafata corpului este incredibila, ceea ce face ca organismul sa raspunda in totalitate si nu numai prin sistemul de termoreglare, cu toate mecanismele adaptative, incluzand sistemele hipotalamo-hipofizo-adrenal, imun, endocrin si altele.

Expunerea pentru scurt timp la temperaturi extrem de joase, fara a perturba mecanismele functionale si energetice ale organismului, este o modalitate de antrenament pentru toate stadiile de stres fiziologic, punand in alerta toate resursele fiziologice ale organismului.

Medicul trebuie sa fie constient ca pentru atingerea celor mai bune rezultate ale procedurilor de crioterapie se confrunta si cu problemele psihoemotionale ale pacientului. Pentru scurt timp, procedura poate fi extrem de inconfortabila pentru multi pacienti din cauza pierderii cu foarte mare viteza a caldurii organismului, de pe intreaga suprafata a corpului.

Tendinta obiectiva de a extinde aria nosologica a aplicarii crioterapiei se bazeaza pe eficienta terapeutica universala, plasand crioterapia intr-una din cele mai importante pozitii in majoritatea directiilor medicinei aplicate.

Crioterapia in combustiologie (tratamentul arsurilor)

Crioterapia este cea mai eficienta modalitate de acordare a primului ajutor pentru victimele arsurilor, deoarece permite anularea rapida a efectului agentului termic si de aceea scade considerabil incalzirea tesuturilor, rezultand o necroza tisulara minima.

Racirea plagilor arse asigura imbunatatirea microcirculatiei, reducand durerea, pierderea plasmatica si edemul tesuturilor. Racirea este, de asemenea, utilizata in tratamentul stadiilor tardive ale arsurilor. Crioterapia poate fi necesara tardiv pentru plagile cu granulatie slaba in pregatirea interventiilor plastice. Aceasta asigura reducerea edemului de granulatie, intinderea si uscarea grefei. Crioterapia se foloseste in arsuri de toate gradele.

Crioterapia in pneumologie

In tratamentul astmului bronsic, bronsitelor cronice, pneumoniilor cronice, se recomanda proceduri de 180 secunde, cate una pe zi, in serii de 25 – 30 proceduri. In cazul astmului bronsic, pacientul trebuie sa urmeze 3 – 5 serii de proceduri, la un interval de 1 – 3 luni intre ele.

Crioterapia in ginecologie

Crioterapia este utila pentru tratamentul sterilitatii, al avorturilor, impotriva sindromului climacteric, al endometriozei, in planificarea sarcinii, dar si pentru prevenirea toxicozei.

Se recomanda proceduri de crioterapie de 120 – 180 secunde, cate una pe zi sau la doua zile, in serii de 25 proceduri. Se recomanda 3 – 5 serii de proceduri, la intervale de 2 – 3 luni intre ele.

Crioterapia in hepatologie

Factorii de baza ai activitatii de sustinere a vietii sunt metabolismul si schimbul de caldura. Toate proteinele, grasimile si carbohidratii sunt convertiti in organism in cadrul proceselor de asimilatie si dezasimilatie. Importanta lor biologica consta in aceea ca atunci cand substantele sunt descompuse, energia continuta in ele este eliberata asigurand toate functiile organismului.

Alterarea structurii ficatului si pierderea celulelor hepatice normale determina incapacitatea ficatului de a sintetiza proteine si alte substante necesare organismului, precum si incapacitatea de a neutraliza toxinele. Tesutul conjunctiv cicatricial comprima vasele, determinand tulburari in circulatia sangelui.

Folosirea frigului este o metoda de termoreglare fizica, in timpul careia initial vasele se contracta si apoi, daca influenta continua, sangele cald este asigurat in vasele superficiale de la organele interne pentru ca apoi fluxul de sange al organelor interne sa creasca. Pe baza rezultatelor ecografiei Doppler, s-a observat ca fluxul sangvin hepatic creste, activitatea enzimatica este accelerata, reactiile metabolice sunt intensificate.

Procedurile generale de crioterapie de scurta durata sunt capabile sa stimuleze procesele biochimice si fiziochimice. Influenta favorabila este evidentiata in structura celulelor unde se formeaza mediatorii reactiilor metabolice, activitatea oxidativa si procesele recuperatorii fiind imbunatatite.

Cresterea fluxului sangvin in organele interne si trecerea de la frig la cald sunt mecanisme necesare pentru antrenamentul sistemului circulator. Sangele incarcat cu mediatori si oxigen imbunatateste considerabil proprietatile antioxidante ale organelor parenchimatoase, in special ale ficatului, intensificand procesele metabolice.

Sub influenta procedurilor de racire generala, respiratia celulelor din tesutul adipos este activata, ceea ce reprezinta un factor foarte important in tratamentul infiltratiilor adipoase si a steatozei hepatice.

Bolile hepatice sunt caracterizate in principal prin urmatoarele procese patologice:

• inflamatie
• tulburari ale circulatiei sangvine
• tulburari metabolice
• proliferare difuza a tesutului conjunctiv, impreuna cu distrofie, necroza, tumori

Mecanismele de crioterapie influenteaza factorii ce produc dezvoltarea bolilor hepatice si previn multe dintre acestea.

Tratamentul multimodal cu hepatoprotectoare, metodele de epurare extracorporala si crioinfluentele favorizeaza normalizarea indicilor de epurare a ficatului, reducerea citolizei, inflamatiei mezenchimale si sindromului colestatic.

La pacientii cu boli cronice hepatice caracterizate prin hipersplenism se constata cresterea numarului de trombocite si a fluxului sangvin capilar, o data cu scaderea rezistentei vasculare regionale, conform datelor furnizate de rheohepatografie si de ecografia Doppler.

Sumarizand, putem trage concluzia ca crioterapia creste considerabil microcirculatia si imbunatateste procesele trofice in organe si tesuturi, influenteaza proprietatile reologice ale sangelui, are pronuntat efect imunomodulator, favorizeaza activarea sistemului protectiv de detoxifiere a organismului, avand ficatul ca agent cheie.

Varietatea actiunilor mecanismelor terapeutice asigurata de crioterapie determina spectrul utilizarilor sale clinice: pentru tratamentul hepatitelor cronice autoimune, hepatitelor cronice virale, cirozei hepatice in stadiu compensat.

Se recomanda proceduri de crioterapie de 120 – 180 secunde, cate una pe zi sau la 2 zile, in serii de 15 – 20 proceduri.

Crioterapia in chirurgia generala (traumatologie)

In traumatologie, crioterapia (aerocrioterapia) este recomandata pentru orice fel de traumatisme, contuzii, luxatii, tendovaginite, fracturi. Expunerea depinde de situatie, fiind recomandate 3 – 5 proceduri pe zi pana la disparitia edemului si reducerea durerii. (vezi capitolul Medicina sportiva).

Crioterapia in recuperarea din sindromul oboselii cronice, a sindromului de abstinenta, pentru revenirea infectiilor respiratorii si mentinerea homeostaziei

Se stie ca aerocrioterapia (ACT) este foarte eficienta in recuperarea din sindromul oboselii cronice, dar si in alte boli somatice, infectioase sau chirurgicale grave.

Cea mai valoroasa experienta a crioterapiei este in tratamentul starilor depresive, procedurile contribuind la eliminarea oricarei forme a sindromului de stres. Sub influenta crioterapiei, somnul este imbunatatit, iritabilitatea dispare, persoana devine entuziasta, dorinta de a consuma alcool sau sedative scade. Obiectiv, tremorul se reduce, iar reactiile vegetative (transpiratiile, distonia) scad in intensitate. Practic, toti pacientii castiga in sanatate, isi maresc eficienta si isi imbunatatesc viata sexuala.

Regimul de recuperare prin proceduri de crioterapie trebuie individualizat. Se recomanda a incepe cu 20 – 25 de proceduri pe serie. Numarul de serii si intervalul dintre ele trebuie stabilite individual, in functie de evolutia pacientului.

Ca metoda preventiva si protectiva a homeostaziei, crioterapia nu are alternativa in medicina contemporana. Acest lucru a fost dovedit prin rezultatele investigatiilor pe grupe de copii de 5 – 7 ani. Incidenta infectiilor respiratorii virale la grupele de copii care au suportat 15 sedinte de crioterapie a scazut de 7 ori comparativ cu grupul de control.

Efectul protector se mentine circa 6 – 12 luni.

Crioterapia in dermatologie

Este evident ca efectul sanogenetic al crioterapiei se manifesta direct asupra pielii si este cel mai bine definitivat la nivel tisular. De aceea, in dermatologie, crioterapia are o larga utilizare: de la tratamentul proceselor inflamatorii acute si cronice la tratamentul manifestarilor cutanate secundare unor afectiuni degenerative. In toate cazurile, combinatia eficienta dintre terapia clasica si crioterapie asigura posibilitatea unei imbunatatiri considerabile a recuperarii clinice sau a prelungirii perioadei de remisiune pentru bolile cronice de piele.

Metodele de crioterapie utilizate in dermatologie sunt dependente in principal de localizarea si visceralizarea afectiunilor. Medicul poate varia frecventa si numarul procedurilor, dar temperatura este mai putin variabila. Temperatura de expunere, in special in crioterapia generala, este relativ constanta. Este cazul atat al bolilor autoimune, cat si al proceselor granulomatoase din bolile de piele, cum sunt psoriazisul, neurodermatita, complexul seboreic, eczema, eritrodermia, sclerodermia, lichen plan.

Crioterapia in terapia multimodala a psoriazisului

Procedurile de crioterapie sunt elementul de baza al terapiei multimodale a psoriazisului. Fara a intra in conflict cu metodele clasice de tratament, se considera ca acestea imbunatatesc prognosticul tratamentului, dar si evolutia clinica a psoriazisului, in orice forma clinica. Atunci cand cele mai frecvente metode folosite (cum ar fi terapia PUVA, terapia PUVA combinata cu retinoizi, fototerapia selectiva, terapia retinoida, droguri imunosupresive si agenti citostatici-sandimmun, methotrexat, terapie hormonala) se dovedesc a fi ineficiente sau contraindicate, tehnicile criomedicale raman aproape unica metoda pentru a da posibilitatea recuperarii clinice a psoriazisului si a remisiunii pe termen lung.

Crioterapia tinteste in principal modularea homeostaziei, ceea ce va modifica evolutia clinica a afectiunii. Intr-o prima etapa, procedurile produc reducerea rash-ului cutanat in cursul recaderilor si prelungirea perioadei de remisie primara. Obiectivul final al crioterapiei este asigurarea stabilitatii remisiei sau, cel putin, confort clinic si cosmetic.

Crioterapia „golden standard” in tratamentul psoriazisului este de trei serii de cate 15 – 25 de proceduri fiecare, intr-un interval de 6 – 8 luni. Chiar si numai o singura serie de 25 de proceduri imbunatateste considerabil prognosticul in remisiunea psoriazisului.

In cazul psoriazisului vulgar, durata procedurii este de 120 – 180 de secunde. Pentru psoriazisul artropatic in stadiul initial de tratament, in special in puseu acut, folosirea crioterapiei trebuie sa fie mai intensiva, tratamentul pacientului trebuind sa fie adaptat. In primele 10 – 15 zile de tratament, crioterapia poate fi utilizat de 3 – 4 ori pe zi, in functie de evolutia clinica. Regimul procedurilor de crioterapie in psoriazisul artropatic este de 180 de secunde.

Prima serie intensiva de tratament in psoriazisul artropatic poate dura 2 – 3 luni. Ca regula, dupa 10 – 15 zile, manifestarile acute se reduc. Este posibila scaderea frecventei procedurilor la una singura pe zi. Se poate combina crioterapia cu crioterapia locala. Dupa prima luna de tratament intensiv, crioterapia locala poate fi anulata, in functie de situatie. Crioterapia poate fi continuata apoi o data la 2 zile, dar nu mai mult de 3 luni, pana se obtine stabilizarea clinica.

Impreuna cu tratamentul general care vizeaza imunomodularea, imunosupresia, detoxifierea, tratamentul antioxidant si altele, este necesar a trata si alte boli asociate psoriazisului. Aceasta inseamna asanarea focarelor infectioase si inflamatorii, in special din tesuturile limfatice (amigdalite, laringite, gastroenterocolite, hepatite, nefrite).

Crioterapia in tratamentul multimodal al dermatitei atopice

Atopia se caracterizeaza prin predispozitia organismului la reactivitate alergica paradoxala a organelor si tesuturilor sub influenta factorilor de mediu, atat biosferici, cat si umani. Conditiile economice si sociale joaca un rol determinant in evolutia atopiei.

Dermatita atopica, una din cele mai intalnite forme de atopie, reprezinta si una din cele mai rezistente boli de piele la tratament.

In prezent, crioterapia generala si locala inclusa in tratamentul multimodal ofera un real beneficiu pentru pacient. Posibilitatea utilizarii tehnicilor criomedicale (crioterapia locala si generala, criochirurgie strat-cu-strat) permite medicului sa asigure recuperarea clinica a pacientului in conditii de siguranta totala si cu remisie pe termen lung.

Crioterapia poate fi utilizata in tratamentul dermatitei atopice din prima zi, o data pe zi. In cazuri exceptionale, in timpul primei serii de tratament poate fi folosita o data la doua zile. Atat seria initiala, cat si seriile urmatoare constau in 30 de proceduri. Procedurile in seriile ulterioare se fac la 2 zile. Intervalele dintre seriile de crioterapie sunt de 1 – 2 luni. Durata procedurii de crioterapie este de 180 de secunde.

In afara tratamentului standard, de baza, al dermatitei atopice (antihistaminice, imunomodulatoare, protectoare gastrice, detoxifiante, terapie PUVA, retinoizi, dieta) sunt obligatorii corectarea si tratamentul patologiilor asociate, inclusiv asanarea focarelor infectioase si a infestarilor parazitare.

Crioterapia in tratamentul seboreei, acneei si rozaceei

Crioterapia in tratamentul complexului seboreic si rozaceei se recomanda proceduri de crioterapie de 120 – 180 secunde, cate una pe zi, in serii de 15 – 20 proceduri. Scopul crioterapiei este potentarea tratamentului multimodal al complexului seboreic, prin corectarea tuturor verigilor patogenice, bazate pe manifestarile clinice si bolile asociate.

Crioterapia in neurologie si vertebrologie

Bolile sistemului nervos, atat cele esentiale (paralizie cerebrala infantila, scleroza diseminata, miastenie, migrena, parkinsonism etc.) cat si manifestarile bolilor sistemice sau traumatismelor (dureroase, spastice, paretice, sindroamelor reflexe si neurodegenerative) ocupa unul din primele locuri in patologie si afecteaza aproape fiecare persoana in cursul vietii.

Efectele sanogenetice ale crioterapiei sunt directionate spre sistemul neuroreflex al organismului. De aceea, folosirea crioterapiei in domeniul neuropatologiei este logica si foarte eficienta.

Crioterapia poate fi prescrisa pentru orice boala a sistemului nervos, in proceduri de 120 – 180 de secunde, zilnic sau o data la doua zile. Numarul procedurilor si seriilor de crioterapie sunt stabilite de medic, in functie de pacient. In orice caz, efectele pozitive asupra sanatatii pacientilor se manifesta dupa cea de a zecea procedura.

Se stie ca principalii factori implicati in patogeneza osteocondrozei sunt spasmele vasculare si musculare, tulburarile fluxului venos si limfatic, artrozele articulare, modificarile metabolismului local, dezvoltarea inflamatiilor aseptice si sindromul dureros, agravarea acestora intretinand procesele patologice. Efectele tisulare si mecanismele sanogenetice ale crioterapiei sunt surprinzator de bine adaptate la controlul proceselor patologice caracteristice ale osteocondrozei. Aceasta explica inalta eficienta a crioterapiei, ca tratament conservator in patologia degenerativa a coloanei vertebrale.

Folosirea crioterapiei la pacientii cu radiculopatii discogenice, inclusiv hernia discurilor intervertebrale, este eficienta.

In functie de principiile de tratament ale aparatului musculoscheletal, crioterapie se recomanda pentru patologia vertebrala, pentru obtinerea unui efect sanogenetic maxim.

Crioterapia in reumatologie

In cazul bolilor sistemului musculoscheletal (de exemplu, artrite reumatoide), scopul crioterapiei in tratamentul multimodal poate varia, pe baze rationale, de la minimum la maximum.

Obiectivele minime includ urmatoarele: stoparea manifestarilor inflamatorii ale artritelor, diminuarea dozelor de droguri in tratamentul de atac si de intretinere, dar si asigurarea remisiei. Parametrii crioterapiei sunt aceiasi ca pentru tratamentul artropatiei psoriazice.

Obiectivele maxime tintesc restabilirea functiei articulatiilor afectate pentru extensia maxima posibila. Pentru aceasta, medicul trebuie sa pledeze pentru amplitudinea sanogenetica maxima a crioterapiei si, de aceea, pentru regimul maxim de 180 de secunde. Numarul si frecventa procedurilor depind de evolutia clinica si de frecventa kinetoterapiei.

Desigur, in cazul existentei proceselor degenerative articulare (artroze) si osteoporozei asociate, metodele de kinetoterapie sunt obligatorii, necesitand antrenament special in clinici care detin resurse materiale si experienta in invatarea tehnicilor de tratament conservator al formelor anchilozante ale artritelor si in folosirea crioterapiei.

Criosauna ofera tratament terapeutic prin crioterapie

Crioterapia in medicina sportiva (centre de fitness, gimnastica, centre de antrenament etc.)

Frecventa crescuta a traumatismelor sportive acute si cronice, atat cantitativa cat si calitativa, complica selectia si antrenamentul sportivilor de top, la fel de mult ca intensificarea proceselor de antrenament. Astfel, problema vindecarii traumatismelor sportive acute, scazand riscul consecintelor pe termen lung, ramane una presanta.

Pana in prezent, pentru ruperea cercului vicios durere – contractura musculara – durere, procedurile reci includeau aplicarea de cloretan si alti freoni, aplicarea de gheata, acumulatori cu sare sau gel rece.

Tehnicile de crioterapie deschid noi orizonturi in medicina sportiva:

• tratamentul si recuperarea dupa traumatisme sportive acute si cronice
• dezvoltarea si mentinerea formei sportive
• pregatirea si stimularea conditiilor fizice si psiho-emotionale ale sportivilor imediat inaintea competitiilor, meciurilor sau starturilor
• recuperarea sportivilor dupa competitii
• prelungirea vietii competitionale a sportivilor

Cererea si necesitatea de a include crioterapia in industria sportiva se bazeaza pe inalta ei eficienta, cu atat mai mult cu cat crioterapia nu poate face rau unui sportiv ci, dimpotriva, ii imbunatateste rezultatele competitionale.

O serie de 15 – 25 de proceduri de crioterapie creste considerabil rezistenta sportivilor. Optimizarea indicilor functionali si eficienta – stare psiho-functionala, PWC – 170, dimensiunile telesistolice, timpul de recuperare si altele – sunt comparabile cu rezulatele folosirii stimulatorilor activi biologic si adaptogenilor, in unele cazuri fiind chiar considerabil mai ridicate. Trebuie precizat ca, spre deosebire de stimulatorii biochimici, crioterapia nu are efecte negative pe termen lung sau efecte adverse.

Echipamentul pentru crioterapie ar trebui sa existe in toate bazele de antrenament sportiv.

In timpul antrenamentelor de dinaintea competitiilor, se recomanda crioterapia de 120 – 180 secunde, cate una pe zi sau la 2 zile, in serii de cate 15 – 20 proceduri. Procedurile trebuie programate cu cate 20 – 40 de minute inainte de inceperea antrenamentului. Seriile se repeta la 6 – 8 luni.

Cu 20 – 60 de minute inaintea inceperii competitiilor, sunt recomandate proceduri de crioterapie de 180 de secunde.

Dupa meciuri sau competitii, se prescriu proceduri de 150 de secunde pentru recuperarea sportivului.

Crioterapia inainte si dupa calatorii de afaceri, negocieri, nopti nedormite, zile de munca grele

Se recomanda o procedura de 120 – 150 de secunde.

Crioterapia este indicata pentru centrele de infrumusetare

Crioterapia in cosmetica (centre SPA, saloane de frumusete)

Crioterapia este una din cele mai captivante, eficiente si prospective metode fizioterapeutice pentru rezolvarea celor mai presante probleme din sfera cosmetica:

• intinerirea generala a corpului, prevenirea imbatranirii
• imbunatatirea proceselor metabolice cutanate, efect anti-rid
• reintinerirea pielii fetei, gatului, spatelui, abdomenului, soldurilor si extremitatilor

Datorita efectului sau sanogenetic general, crioterapia ofera, fara exceptie, un ajutor sinergic tuturor tehnologiilor cosmetice. Prin imbunatatirea microcirculatiei, optimizarea proceselor metabolice, cresterea turgorului cutanat, crioterapia favorizeaza imbunatatirea considerabila a aspectului estetic al pielii.

Pentru obtinerea rezultatelor scontate, se prescriu proceduri de crioterapie de 150 – 180 secunde, cate una pe zi, in serii de 15 – 20 proceduri. Seriile trebuie sa aiba loc cel putin o data la 6 – 12 luni.

Pentru probleme ale pielii, complex seboreic si rozacee (comedoame, acnee, matreata, piele grasa) crioterapia se utilizeaza in varianta clinica. Crioterapia se prescrie in regim de 180 secunde, cate una pe zi, in serii de 10 – 20 de proceduri.

Crioterapia in corectarea corpului, diminuarea celulitei si in controlul supraponderabilitatii

Procedurile de crioterapie determina organismul sa piarda o mare cantitate de energie. In functie de greutatea corporala si de temperatura din cabina, in timpul unei proceduri, un pacient poate „arde” 150-200 kcal iar intre proceduri 1.000 – 3.000 kcal. S-a observat ca, in unele cazuri, pacientii care au urmat proceduri de crioterapie au pierdut intre 7 – 10 kg la capatul unei serii de 20 – 30 de proceduri. In scopul scaderii greutatii, crioterapia poate fi prescrisa numai in combinatie cu dieta rationala si bine echilibrata caloric.

Pentru diminuarea celulitei si controlul supraponderabilitatii sunt necesare proceduri de crioterapie de 180 secunde, cate una pe zi, in serii de 20 – 30 proceduri. Numarul seriilor este stabilit de medic (se vor efectua cel putin 2 – 4 serii). Intervalul dintre serii nu va fi mai lung de o luna.

  Aveti intrebari in legatura cu un anumit produs? Va stam la dispozitie!

  Numele dvs.*

  Categorie*

  Companie*

  Cod fiscal*

  Nr. Inregistrare Registrul Comertului

  Sectorul dvs. de activitate*

  Adresa de email

  Numar de telefon

  Informatii suplimentare